Migdały w białej czekoladzie

migdały

Zaraz po tym, kiedy dostałam przepis na śliwki w czekoladzie, wymyśliłam wariację na ich temat z czekoladą białą i migdałami w roli głównej, ale tak naprawdę zamiast migdałów mogą być też orzechy laskowe, włoskie albo nerkowca.

SKŁADNIKI:

– 20 dag migdałów

– 3 tabliczki dobrej białej czekolady (niezmiennie polecam Alpen Gold)

– 2 tabliczki zwykłej, najtańszej białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Bierzemy jeden garnek, do którego zmieści się cała pokruszona czekolada i drugi większy, do którego zmieści się ten pierwszy z czekoladą. Wrzątek wlewamy jedynie do drugiego, większego garnka, w którym gotujemy mniejszy garnek z samą czekoladą. Trzeba od czasu do czasu mieszać i zdjąć z gazu dopiero, kiedy uzyskamy płynną czekoladę bez grudek. Potem maczamy w czekoladzie migdały. Są mniejsze od śliwek i nie da się tego zrobić bardzo starannie. Proponuję wrzucać po łyżce, wymieszać, wyławiać migdały „grupowo” i taką większą grudkę wyłożyć na rozłożonej wcześniej folii aluminiowej, a potem trochę rozpłaszczyć widelcem. Zostawić do przestygnięcia na noc. Potem, kiedy już będą przypominać bezkształtną, wielką tabliczkę białej czekolady z migdałami, łamać rękami na jak najmniejsze kawałki. Idealnym dopełnieniem migdałów w białej czekoladzie jest własna nalewka kawowa😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s