Rosół po indyjsku

??????????????????????

Przepis zdradził mi kiedyś doskonale gotujący kolega, a ja troszkę zmodyfikowałam otrzymaną recepturę. To idealna alternatywa dla tradycyjnego rosołu. Znakomicie sprawdza się na przyjęciach i proszonych kolacjach;)

SKŁADNIKI:

– tacka świeżej włoszczyzny (wtedy obrać i pokroić) albo opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski

– udko kurczaka, trzy pałki kurczaka, pręga wołowa (może być więcej pałek i bez udka, albo dwa udka i bez pałek – wszystko wg uznania)

– obrany korzeń imbiru – kawałek wielkości kciuka

– mała puszka kukurydzy

– w razie chęci i możliwości odrobina mleczka kokosowego

– ewentualnie garść płatków kokosowych

– dwa jajka

– ziele angielskie

– liść laurowy

– pieprz

– sól

PRZYGOTOWANIE:

Mięso gotować z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ok. 25 minut. Po ich upływie wrzucić włoszczyznę wraz z korzeniem imbiru i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dopiero teraz posolić (solenie zawsze na samym końcu!;)) i przelać do drugiego garnka sam bulion. Włożyć do niego z powrotem korzeń imbiru i jeszcze 5 minut gotować z kukurydzą i mleczkiem kokosowym. W osobnym naczyniu rozbełtać dwa surowe jajka na jednolitą masę, posypać odrobinę solą i wlać na gotujący się rosół, żeby się ścięły, tworząc ciekawą alternatywę dla makaronu;)

Reklamy

2 thoughts on “Rosół po indyjsku

  1. Pingback: Jagnięcina z bakłażanem w indyjskim sosie Korma | jednopalnikowa

  2. Pingback: Jednopalnikowe samosy, czyli indyjsko-góralskie pierożki z granatowym musem | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s