Zupa neapolitańska, czyli krem serowo-warzywny z lubczykiem

zupa neapolitańska

Prosty przepis, który kiedyś dostałam od mojej cioci, niejednokrotnie ratował mnie, kiedy chciałam tanio, smacznie i szybko ugotować zupę. Przerobiłam mnóstwo jego wariantów, a ostatni – który podaję niżej – oceniam jak dotąd jako najpyszniejszy;)

SKŁADNIKI:

– tacka świeżej włoszczyzny (wtedy obrać i pokroić) albo opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski

– dwa serki topione (2x100g)

– dwie kostki rosołowe drobiowe z pietruszką i lubczykiem Knorra

– kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę

– trochę mleka

– trochę śmietany

– pokrojone liście świeżej bazylii

– cytryna

– oliwa z oliwek

– ziele angielskie

– liść laurowy

– suszony lubczyk (może też być świeży)

– suszone oregano

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę gotować z liściem laurowym, zielem angielskim i suszonym lubczykiem ok. 20 minut. Na ostatnie minuty wrzucić jeszcze kostki rosołowe. Potem wyjąć ziele i liść i zmiksować warzywa. Do miksera wrzucić stopniowo: serki, kilka łyżek śmietany, suszone pomidory, liście bazylii, suszone oregano i dodać mleko. Gęsty krem przelać do garnka i zagotować, skrapiając cytryną i oliwą. Po nałożeniu na talerz, można przyozdobić zupę świeżymi liśćmi bazylii i wzorkiem z oliwy;)

Reklamy

One thought on “Zupa neapolitańska, czyli krem serowo-warzywny z lubczykiem

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s