Gulasz wołowy słodko-kwaśny

placki

Nie będzie to przepis na tradycyjny gulasz. Głównie dlatego, że robiąc go, zupełnie improwizowałam. Efekt końcowy spodobał mi się na tyle, że spisałam swoje poczynania;)

SKŁADNIKI:

– pręga wołowa ok. 15 dag

– udziec wołowy ok. 20 dag

– pół tacki świeżej albo pół opakowania mrożonej włoszczyzny

– jedna duża czerwona papryka

– obrane pomidory w puszce (jedna puszka)

– cebula

– słoik marynowanych cebulek

– ziele angielskie

– liść laurowy

– pieprz czerwony (albo kolorowy)

– jedna kostka wołowa Knorra

– śmietana

– masło klarowane do podsmażenia cebuli

PRZYGOTOWANIE:

Mięso gotować w nieosolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 45 minut. Po ich upływie dodać włoszczyznę i gotować jeszcze 25 minut. Na patelni podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę oraz paprykę i wrzucić do gulaszu wraz z puszką pomidorów, połową słoika odsączonych z octu, marynowanych cebulek i kostką Knorra. Dusić wszystko jeszcze ok. 30 minut, dosolić do smaku i zabielić na końcu niedużą ilością śmietany. Doskonałe z plackami ziemniaczanymi jako alternatywa dla tradycyjnych placków po zbójnicku;)

Advertisements

One thought on “Gulasz wołowy słodko-kwaśny

  1. Pingback: Placki ziemniaczane | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s