Kupowanie mięsa mielonego

Problemem przy zakupie jakiegokolwiek mięsa, a już przede wszystkim mielonego jest to, że kompletnie nie mamy pojęcia, co się w nim znajduje. Ewentualne tacki mają co prawda etykietę, ale rzadko ją czytamy, a kiedy już się nam zdarzy, często niewiele nam ona mówi. Pisałam już o tym wcześniej, ale pozwolę sobie powtórzyć swoje słowa – w kwestii zakupu mięsa, w jakiejkolwiek postaci, polecam całkowicie zrezygnować z supermarketów i tacek, znaleźć jeden osiedlowy sklep (no, może dwa) o dobrej reputacji wśród gospodyń z długim stażem i być mu wiernym. Jeśli przekonamy się, że rzeczywiście mięso jest w nim zawsze świeże, możemy wtedy wykonać ryzykowny krok zakupu mięsa mielonego. Nigdy nie decydujmy się jednak na wzięcie czegoś, co nie zostało zmielone przy nas. Wybierzmy dokładnie takie mięso, na jakie mamy ochotę, które ładnie i świeżo się prezentuje, upewnijmy się czy na pewno nie było wcześniej mrożone (jeśli było, nie polecam brania, ograniczy nam to możliwość ewentualnego zamrożenia np. kotletów albo jakiegokolwiek dania, gdyby zaszła taka potrzeba) i poprośmy sprzedawcę o zmielenie na naszych oczach. W każdym sklepie jest taka możliwość. Można oczywiście kupować też zawsze świeże mięso i mielić samemu, jednak nie zawsze mamy na to czas i chęć, a efekt jest taki sam;)

Advertisements

3 thoughts on “Kupowanie mięsa mielonego

  1. Pingback: Sos do spaghetti bolognese | jednopalnikowa

  2. Pingback: Tatar wołowy | jednopalnikowa

  3. Pingback: Wątróbka drobiowa ze słodką cebulką i karmelizowanym jabłkiem | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s