Naleśniki z własnym twarożkiem i sosem waniliowym

naleśniki z własnym serem

Naleśniki to jedno z tych najprostszych dań, które ciężko zepsuć. Jednak można postarać się, by niewielkim nakładem pracy były słodkim dziełem sztuki stworzonym całkowicie przez nas;)

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

– 2 duże jajka

– odrobina cukru waniliowego

– odrobina mleka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– szczypta soli

TWARÓG

SOS WANILIOWY:

– 2 żółtka

– 5 dag cukru

– laska wanilii

– ¾ szklanki słodkiej śmietanki

– starta skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki (łącznie z kilkoma kroplami oleju) zmiksować na jednolitą, naleśnikową masę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Postarać się użyć jak najmniej masy na jednego naleśnika. Będą delikatniejsze.

SOS WANILIOWY:

Zagotować śmietankę z przeciętą laską wanilii (najlepiej najpierw wydłubać łyżką nasiona, a na końcu wrzucić resztę), dodać cukier i żółtka. Gotować 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Na końcu wyjąć laski wanilii. Polać sosem podgrzane lub zimne naleśniki z serem;)

Advertisements

3 thoughts on “Naleśniki z własnym twarożkiem i sosem waniliowym

  1. Pingback: Twaróg | jednopalnikowa

  2. Pingback: Konfitury | jednopalnikowa

  3. Pingback: Sos czekoladowy | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s