Zakwas na żurek

SKŁADNIKI:

– 10 dużych kromek ciemnego chleba na zakwasie lub razowego

– 10 przeciętych wpół ząbków czosnku

– mąka pszenna

– przegotowana woda z solą

– majeranek

PRZYGOTOWANIE:

W dużej szklanej misce lub kamionkowym naczyniu poukładać kromki chleba, czosnek i wsypać trochę mąki. Zalać letnią, przegotowaną wodą z solą i posypać majerankiem. Przykryć zakwas gazą na tydzień i odstawić w suche, ciepłe miejsce. Im cieplej, tym szybciej będzie gotowy. Potem zlać sam sok do słoika i mieć na zaś;)

Advertisements

One thought on “Zakwas na żurek

  1. Pingback: Żurek | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s