Zakwas na żurek

SKŁADNIKI:

– 10 dużych kromek ciemnego chleba na zakwasie lub razowego

– 10 przeciętych wpół ząbków czosnku

– mąka pszenna

– przegotowana woda z solą

– majeranek

PRZYGOTOWANIE:

W dużej szklanej misce lub kamionkowym naczyniu poukładać kromki chleba, czosnek i wsypać trochę mąki. Zalać letnią, przegotowaną wodą z solą i posypać majerankiem. Przykryć zakwas gazą na tydzień i odstawić w suche, ciepłe miejsce. Im cieplej, tym szybciej będzie gotowy. Potem zlać sam sok do słoika i mieć na zaś;)

Reklamy

One thought on “Zakwas na żurek

  1. Pingback: Żurek | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s