Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

Jedno z tych typowych polskich dań, za którymi zdarza nam się zatęsknić, kiedy zbyt długo jesteśmy w obcym kraju. Jednak wszędzie dostaniemy schab, w coraz większej liczbie miejsc już także kapustę kiszoną. Zachęcam do przygotowania takiego obiadu, gdziekolwiek jesteśmy. Mnie jeden z moich najlepszych schabowych wyszedł w upalnej Grecji i podbił serca Greków i Anglików;)

SKŁADNIKI:

KOTLETY:

– 4 duże plastry schabu

– mąka

– jajko

– bułka tarta

– smalec lub masło klarowane do podsmażenia

MARYNATA DO MIĘSA:

– 2 szklanki wody

– liść laurowy

– ziele angielskie

– ząbek czosnku przekrojony na dwie części

– łyżeczka octu

– szczypta soli

– pieprz

KAPUSTA ZASMAŻANA (przepis w linku)

PRZYGOTOWANIE:

Umyć, rozbić porządnie z obydwu stron, posolić i popieprzyć mięso. Potem włożyć do marynaty na całą noc (najlepiej trzymać w lodówce). Następnego dnia osuszyć na ręcznikach papierowych i panierować, czyli obtoczyć w mące, surowym rozbełtanym jajku i bułce tartej (w takiej kolejności). Usmażyć na smalcu albo maśle klarowanym z obu stron;)

Reklamy

2 thoughts on “Kotlet schabowy z kapustą zasmażaną

  1. Pingback: Kapusta zasmażana | jednopalnikowa

  2. Pingback: Kotlet schabowy marynowany w mleku z cebulą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s