Pomidorowa

Pomidorowa

Jedna z tych kilku ulubionych w dzieciństwie zup – pomidorowa… Pyszna zarówno z makaronem, jak i ryżem;)

SKŁADNIKI:

– puszka pomidorów bez skórki

– trzy duże świeże pomidory obrane ze skórki, drobno pokrojone

– cebula drobno posiekana

– pół tacki świeżej włoszczyzny albo pół opakowania mrożonej włoszczyzny w paski

– kawałek pręgi wołowej

– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– śmietana

– mleko

– dwie łyżeczki mleczka zagęszczonego niesłodzonego (polecam Gostyń)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– świeży lubczyk

– świeża bazylia

– pietruszka

– sól

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia cebuli

PRZYGOTOWANIE:

Pręgę wołową gotować z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 25 minut. Dodać włoszczyznę, świeży lubczyk i gotować jeszcze 20 minut, a na końcu posolić i popieprzyć do smaku. Zdjąć garnek z ognia. W drugim garnku podsmażyć na maśle klarowanym cebulkę, dodać świeże pomidory, podlać odrobiną wywaru z pręgi i włoszczyzny i dusić 5 minut. Potem wlać resztę bulionu (pręga i włoszczyzna już nie będą nam potrzebne, możemy je zmiksować i wykorzystać np. jako farsz do naleśników), puszkę pomidorów z koncentratem pomidorowym, dosolić i gotować jeszcze ok. 10 minut. W zależności od tego, czy mamy ochotę na aksamitny krem, czy nie, możemy jeszcze zmiksować wszystko, a na końcu zabielić zupę śmietaną i dolać trochę mleka z mleczkiem zagęszczonym i wrzucić kilka listków świeżej bazylii. W razie potrzeby skropić cytryną i posypać świeżym lubczykiem i pietruszką;)

Reklamy

5 thoughts on “Pomidorowa

  1. Pingback: Kluski lane | jednopalnikowa

  2. Pingback: Krem pomidorowo-serowy z bazylią | jednopalnikowa

  3. Pingback: Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s