Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Jedna z tych potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednak – w przeciwieństwie do karpia czy kutii – gości w naszych domach nie tylko od święta. Jest bardzo tania i choć – jak wszystkie pierogi – troszkę czasochłonna, dobrze czasem mieć w zamrażarce mały zapas własnych pierogów z kapustą i grzybami. W razie pojawienia się nieoczekiwanych gości będzie jak znalazł, zadowalając większość podniebień, także tych wegetariańskich;)

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka pszenna (najlepsza poznańska)

– jajko*

– sól

– woda (zwykła i odrobina mineralnej naturalnie gazowanej)

FARSZ:

– 50 dag dobrej, wypróbowanej wcześniej kapusty kiszonej (najlepiej bez marchewki)

– drobno posiekana cebula

–  20 dag podgrzybka suszonego wymoczonego w wodzie

– 50 dag pokrojonych w kostkę pieczarek

– kostka rosołowa „grzyby leśne” lub wywar z grzybów leśnych

– kminek mielony

– sól

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia cebuli i pieczarek

PRZYGOTOWANIE:

FARSZ:

Gotować kapustę ok. 25 minut. Podsmażyć na maśle klarowanym cebulkę z pieczarkami i połączyć z kapustą oraz pokruszonymi namoczonymi podgrzybkami. Dodać kostkę rosołową, kminek i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

PIEROGI:

Połączyć wszystkie składniki na ciasto i chwilę je wyrabiać. Rozwałkować bardzo cienko i wyciąć szklanką kółka. Farsz układać łyżeczką na samym środku wyciętego z ciasta kółka i uformować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju po kilkanaście pierogów na raz. Gotować do wypłynięcia. Przed wyjęciem, sprawdzić jednego pieroga, czy jest już miękki. Jeśli gotujemy większą ilość, najlepiej zamrozić porcje na kolejne dni. Polecam podawanie z cebulką (wersja jarska, wigilijna) albo ze skwarkami;)

* wszystko zależy od mąki, jednak nie zawsze jajko jest konieczne, czasem brak jajka łagodzi jeszcze bardziej konsystencję ciasta. Proponuję zacząć wyrabiać bez jajka i wtedy zadecydować o jego braku lub dodaniu.

Reklamy

2 thoughts on “Pierogi z kapustą i grzybami

  1. Pingback: Uszka | jednopalnikowa

  2. Pingback: Pulpety z łososia z sosem koperkowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s