Wiosenne pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Przepis nie różni się diametralnie od tradycyjnego, jednak obecność całej dymki cebuli i sposób zaserwowania dania (posypanie szczypiorkiem) nadaje pierogom ruskim delikatności i wiosennego powiewu;)

SKŁADNIKI:

CIASTO:

– mąka pszenna (najlepsza poznańska)

– jajko*

– sól

– woda (zwykła i odrobina mineralnej naturalnie gazowanej)

FARSZ:

– purée z 8 dużych ziemniaków (zagotowane ziemniaki utłuc, dodając kawałek masła i łyżkę śmietany)

– opakowanie twarogu (polecam półtłusty Piątnicy)

– drobno posiekana i podsmażona na maśle klarowanym cebula

– posiekana dymka cebuli (cała z cebulą)

– drobno posiekany pęczek szczypiorku

– sól

– pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Połączyć wszystkie składniki na ciasto i chwilę je wyrabiać. Rozwałkować bardzo cienko i wyciąć szklanką kółka. Farsz (wymieszane składniki farszu) układać łyżeczką na samym środku wyciętego z ciasta kółka i uformować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju po kilkanaście pierogów na raz. Gotować do wypłynięcia. Przed wyjęciem, sprawdzić jednego pieroga, czy jest już miękki. Jeśli gotujemy większą ilość, najlepiej zamrozić porcje na kolejne dni. Polecam podawanie z cebulką i śmietaną oraz przyprószenie szczypiorkiem;)

* wszystko zależy od mąki, jednak nie zawsze jajko jest konieczne, czasem brak jajka łagodzi jeszcze bardziej konsystencję ciasta. Proponuję zacząć wyrabiać bez jajka i wtedy zadecydować o jego braku lub dodaniu.

Advertisements

3 thoughts on “Wiosenne pierogi ruskie

  1. Pomysł ze śmietaną genialny w swojej prostocie – nigdy tak nie jadłem pierogów, a jeśli tylko dodać do niej dużo pieprzu, to wychodzi świetne połączenie.

  2. Pingback: Zupa szpinakowa | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s