Pulpety

Pulpety

Pulpety – proste, niewymagające, pyszne, zdrowe i łatwe do mrożenia danie. Przede wszystkim jednak można je podać na wiele sposobów – z ziemniakami, kaszą, ryżem, a nawet makaronem oraz różnymi sosami podkreślającymi ich smak. Najbardziej chyba klasycznym sosem do pulpetów jest pomidorowy. Ja jednak polecam bardzo pieczarkowo-śmietankowygrzybowy – idealne dopełnienie z grzybami, które już są w pulpetach i koperkowy – wspaniale kontrastujący swoją delikatnością z wyrazistością pulpetów;)

SKŁADNIKI:

– 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego lub wieprzowo-wołowego

– pół tacki świeżej obranej i pokrojonej w kostce włoszczyzny  (lub pół opakowania włoszczyzny mrożonej)

– surowe jajko

– drobno posiekana cebula

– 2 łyżki bułki tartej

– grzyby suszone (kilka)

– 8 pieczarek pokrojonych w kostkę

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

– masło klarowane do posmażenia cebulki i pieczarek

– kostka rosołowa drobiowo-wieprzowa

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażyć cebulkę i pieczarki na maśle klarowanym i namoczyć grzyby suszone. Włoszczyznę gotować w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 20 minut. Połączyć cebulkę, pieczarki, suszone grzyby, włoszczyznę i jajko z mięsem mielonym. Posypać solą, pieprzem i bułką tartą, wymieszać i uformować pulpety. Wrzucić je na zagotowaną wodę z kostką rosołową drobiowo-wieprzową i gotować ok. 7 minut. Smakują wyśmienicie podane np. z sosem grzybowympieczarkowo-śmietankowym lub koperkowym😉

Reklamy

4 thoughts on “Pulpety

  1. Pingback: Sos grzybowy | jednopalnikowa

  2. Pingback: Sos koperkowy | jednopalnikowa

  3. Pingback: Sos pieczarkowo-śmietankowy | jednopalnikowa

  4. Pingback: Papoutsakia (Παπουτσάκια) | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s