Sos grzybowy

sos grzybowy

Sos grzybowy – idealny do pulpetów, polędwiczek cielęcych albo gotowanego kurczaka (np. wyłowionego z rosołu). Łatwy, niewymagający dużego nakładu czasu i pracy. Podaję najprostszy przepis – sama grzybiarzem nie będąc – z pieczarkami. Jednak znającym się na grzybach zapaleńcom proponuję grzybową zabawę z różnymi bardziej wyszukanymi gatunkami;)

SKŁADNIKI:

– ok. 10 umytych i pokrojonych w kostkę pieczarek

– pół opakowania grzybów suszonych (najlepiej podgrzybków)

– kostka rosołowa Winiary grzyby leśne

– 0,5 szklanki bulionu (woda z kostką, a jeśli robimy ten sos np. do pulpetów, to 0,5 szklanki bulionu, w którym gotowaliśmy pulpety, analogicznie z kurczakiem)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia pieczarek

– mąka

– śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Pieczarki najpierw chwilkę podsmażyć na maśle klarowanym w rondelku, a potem dodać bulion, kostkę rosołową grzybową, namoczone suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. W osobnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, podlać odrobiną bulionu i wlać do sosu razem ze śmietaną, ciągle mieszając. Wyjąć liść laurowy;)

Reklamy

3 thoughts on “Sos grzybowy

  1. Pingback: Pulpety | jednopalnikowa

  2. Pingback: Placki ziemniaczane | jednopalnikowa

  3. Pingback: Sos pieczarkowo-śmietankowy | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s