Krupnik

krupnik

Zarówno wielbiciele rosołu (do których się zaliczam) jak i rosołowi sceptycy mogą się spotkać w pół drogi, czyli nad talerzem pełnym krupniku. Sycąca, zdrowa i pyszna zupa wielu przypomni kuchnię znaną z dzieciństwa;)

SKŁADNIKI

– tacka świeżej włoszczyzny (wtedy obrać i pokroić) albo opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski

– udko kurczaka, trzy pałki kurczaka, pręga wołowa (może być więcej pałek i bez udka, albo dwa udka i bez pałek – wszystko wg uznania)

– szklanka kaszy (perłowej albo jęczmiennej)

– jeden duży, obrany i pokrojony w kostkę ziemniak

– śmietana

– mleko

– mleczko Gostyń

– ziele angielskie

– liść laurowy

– suszony lub świeży lubczyk

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso gotować z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i pieprzem ok. 25 minut. Po ich upływie wrzucić włoszczyznę i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dopiero teraz posolić (solenie zawsze na samym końcu!) i wyjąć mięso (zgodnie z upodobaniem można wrzucić na sam koniec do zupy kawałki gotowanego kurczaka). W zależności od preferencji można zmiksować warzywa. Dodać kaszę i pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotować jeszcze ok. 15 minut. Zabielić zupę śmietaną, kilkoma kroplami mleka i mleczka Gostyń.Najlepiej smakuje posypana koperkiem i pietruszką;)

Advertisements

One thought on “Krupnik

  1. Pingback: Rosół | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s