Sos koperkowy

sos koperkowy

Doskonały do pulpetów,  makaronu (można do niego wkroić np. gotowanego kurczaka z rosołu) czy zrazów. Wiosenny, lekki, łatwy w przygotowaniu, zachwyci gości delikatnością i prawdziwym, „domowym” smakiem;)

SKŁADNIKI:

– 4 pęczki koperku

– 1,5 szklanki bulionu (jeśli robimy sos do świeżo ugotowanych pulpetów, może być to bulion, w którym się gotowały; możemy też użyć kilka ugotowanych własnych kostek bulionowych lub rozpuścić kostkę rosołową Knorr „Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem” we wrzątku i wymieszać)

– masło

– mąka

– śmietana

– kilka kropel mleka

– kilka kropel mleczka Gostyń

– sos sojowy (lub przyprawa Maggi)

– kilka kropel cytryny

– odrobina suszonego koperku

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Umyty i posiekany koperek dusimy w 0,5 szklanki bulionu ok. 15 minut. Zdejmujemy z gazu, na którym w małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i energicznie mieszamy, podlewając powoli pozostają szklanką bulionu. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do sosu, który posypujemy garścią suszonego koperku, skrapiamy odrobiną cytryny, sosu sojowego, mleka i mleczka Gostyń, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Szczypta suszonego bądź dwa listki świeżego lubczyku, nigdy nie zawadzą;)

Advertisements

One thought on “Sos koperkowy

  1. Pingback: Pulpety | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s