Kotlety z chleba

Kotlety z chleba

„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba

podnoszą z ziemi przez uszanowanie

dla darów nieba…

tęskno mi Panie”  

Cyprian Kamil Norwid „Moja Piosnka”

Chociaż… każdy z nas niestety miał pewnie przynajmniej jedną sytuację, w której kupiony w zbyt dużej ilości chleb zdążył  sczerstwieć.  Idealnym, ze wszech miar ekonomicznym rozwiązaniem jest zrobienie wtedy kotletów z chleba. Nie dość, że nie jesteśmy zmuszeni do wyrzucenia pieczywa, to jeszcze za śmieszne pieniądze mamy obiad na kilka dni. 

SKŁADNIKI:

– czerstwy chleb

– mleko

– surowe jajko

– cebula pokrojona w kostkę

– posiekana natka pietruszki

– nasiona słonecznika (mogą być też – oprócz lub zamiast- pestki dyni lub/i orzeszki sojowe i wszystko, co akurat mamy w domu i sprawia nam radość)

– bułka tarta

– sól

– pieprz

– masło klarowane do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wkładamy czerstwy chleb do miski z mlekiem na ok. pół godziny, aż się rozpuści i odcedzamy. Kawałki namoczonego chleba kroimy w miarę możliwości w kostkę i mieszamy zwykłym ręcznym mikserem. Dodajemy jajko, cebulę, natkę pietruszki, nasiona słonecznika (oraz wszystko, na co będziemy mieć jeszcze ochotę), sól pieprz i odrobinę bułki tartej. Formujemy rękami zgrabne kotleciki i smażymy na maśle klarowanym z dwóch stron. Smakują idealnie podane nawet z samą śmietaną;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s