Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Amatorom włoskiej kuchni w polskim wydaniu polecam pyszny domowy sos do spaghetti bolognese;)

SKŁADNIKI:

– ok. 35 dag świeżo mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

– 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę

– puszka pomidorów bez skórki

– łyżeczka koncentratu pomidorowego

– 5 ząbków czosnku

– 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina

– suszone oregano

– świeże oregano

– suszona bazylia

– świeża bazylia

– sól (najbardziej polecam aromatyczną sól z bazylią z Wieliczki, ale oczywiście może być zwykła)

– pieprz

– oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażyć mięso na oliwie z oliwek aż w całości uzyska szary kolor (kilka minut), wycisnąć ząbek czosnku i posolić. Zmielić mikserem na jednolitą mięsną masę. W osobnym garnku najpierw podsmażyć cebulę, a potem dodać do niej pomidory, mięso, zioła i wino i dusić razem ok. 10 minut, cały czas mieszając.  Ugotować makaron spaghetti w lekko osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy. Nigdy nie wkładajmy ugotowanego makaronu do garnka z sosem. Podajmy sos na świeżym makaronie i przyprószmy startym parmezanem (lub jakimkolwiek żółtym serem, który lubimy), ozdabiając danie liściem bazylii!;)

Advertisements

2 thoughts on “Spaghetti bolognese

  1. Pingback: Spaghetti bolognese w greckim stylu | jednopalnikowa

  2. Pingback: Paszteciki warzywno-mięsne w cieście francuskim | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s