Zupa ogórkowa

Jedna z tych zup, które przywołują same dobre wspomnienia z dzieciństwa. Prosta, dobra i zdrowa. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami lub ryżem!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 35 dag dobrych kiszonych ogórków (kiedy przyjdzie czas na małosolne, można dołożyć dwa)

– pęczek koperku

– szponder wołowy (lub pręga)

–  odrobina mrożonej włoszczyzny lub ćwierć tacki świeżej

– śmietana

– mleko

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

– 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

PRZYGOTOWANIE:

Gotować szponder z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym w nieosolonej wodzie ok. 2o minut. Dorzucić włoszczyznę i gotować kolejne 20 minut. Po ich upływie wyjąć szponder. Posolić dopiero na końcu! W osobnym garnku dusić starte na grubej tarce ogórki z drobno posiekanym koperkiem ok. 12 minut.  Wlać ogórki do wywaru z mięsa i warzyw, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut razem. Na końcu zabielić zupę śmietaną z mlekiem. W razie potrzeby skropić cytryną. Zgodnie z upodobaniem ziemniaki można zamienić na ryż!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s