Keks tropikalny manNi

keks

Eksperymentując w kuchni, stworzyłam przez przypadek keks tropikalny. Z braku tradycyjnej mieszanki keksowej, skompletowałam składniki sama i wyszło coś interesującego, innego, będącego ciekawą alternatywą dla tradycyjnego keksa;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki (500 ml) mąki

– 2 szklanki (500 ml) cukru

– 4 duże jajka

– kostka Kasi do pieczenia

– 0,5 szklanki (125 ml) wody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– suszone morele (100 g)

– owoce Goji (25 g)

– rodzynki (100 g)

– papaja kandyzowana (100 g)

– pestki dyni (40 g)

– orzechy włoskie (5 g)

– starta skórka połowy cytryny

– aromat rumowy

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować w rondelku masło, cukier i wodę, cały czas mieszając, a potem ostudzić. Wsypać do dużej miski mąkę z proszkiem do pieczenia, bakalie, ostygnięte masło z cukrem i wodą oraz aromat rumowy. Wymieszać. Do oddzielnej miseczki wlać same białka z jajek, a żółtka wrzucić do wymieszanej masy. Białka ubić na sztywną pianę i wlać do masy. Zamieszać, włożyć do formy na ciasta (albo żaroodpornego naczynia) i piec ok. 45 minut. Idealne ciasto na chłodne, szare, deszczowe dni;)

Advertisements

2 thoughts on “Keks tropikalny manNi

  1. Pingback: Karaibek | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s