Zupa grzybowa

 Jeśli nie znamy się na grzybach, a w sklepach czy na bazarach omijamy z daleka wszystkie ich piękne okazy z powodu rozmaitych obaw, nasze zupy czy sosy wcale nie są skazane tylko i wyłącznie na pieczarki. Idealnym rozwiązaniem jest posłużenie się także suszonymi borowikami i dobrą kostką grzybową. Dowodem na to niech będzie poniższy przepis na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu zupę grzybową, która zawsze cieszy smakiem prawdziwej, „domowej” kuchni;)

SKŁADNIKI:

– 40 dag świeżych pieczarek pokrojonych w kostkę

– posiekana cebula

– garść namoczonych w zimnej wodzie suszonych borowików

– kostka grzybowa (polecam Winiary „Bulion z grzybami leśnymi”)

– śmietana

– mleko

– mleczko zagęszczone (polecam Gostyń)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– suszony lubczyk

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki dusimy z cebulką, namoczonymi borowikami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 15 minut. Potem dolewamy wody i kiedy się zacznie gotować, dodajemy kostkę, suszony lubczyk i zabielamy śmietaną z mlekiem i mleczkiem zagęszczonym oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli jest zbyt intensywna, dolewamy dla złagodzenia jeszcze trochę mleka. Smakuje znakomicie z łazankami;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s