Konfitury

konfitury

Zawsze miło do twarożku, naleśników czy na kanapkę położyć trochę własnej konfitury. Sama nie mam jednak przeważnie ani czasu ani cierpliwości do smażenia owoców z cukrem kilka dni. Podaję więc banalnie prosty przepis dla wszystkich zapracowanych i zabieganych pań i panów na szybkie, nieskomplikowane i równie jak te mozolnie przygotowywane przez nasze babcie smaczne konfitury;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg umytych (obranych, jeśli tego wymagają) i pokrojonych owoców

– cukier żelujący 3:1 (polecam Dr. Oetkera)

 

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać owoce z cukrem, zagotować i od momentu wrzenia gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, ok. 3 minut, a potem przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem (wekowanie) do czasu, kiedy zupełnie ostygną. Ważne, by porządnie umyć i wyparzyć słoiki wraz z nakrętkami przed wlaniem do nich konfitury oraz żeby nakrętki w chwili zakręcania były zupełnie suche. Konfitury można robić z większości owoców. Polecam łączenie ze sobą kilku ich gatunków i eksperymentowanie z różnymi smakami. Dobrze jest podpisać słoiczki nazwą owocu/ów i miesięczną datą. Po roku czy dwóch możemy nie pamiętać co jest w środku i kiedy zostało zrobione;)

* W sezonie, kiedy są dobre i tanie jabłka, polecam zrobienie zawsze kilku słoiczków konfitury jabłkowo-cynamonowej. Dobrze wziąć do niej bardziej kwaśne jabłka i do gotowania dosypać trochę cynamonu i odrobinę imbiru (można też zetrzeć trochę świeżego imbiru). Będzie jak znalazł na długie zimowe wieczory;)

Reklamy

8 thoughts on “Konfitury

  1. Pingback: Twaróg | jednopalnikowa

  2. Pingback: Na borówki… | jednopalnikowa

  3. Pingback: Tarta manNi (na kruchym spodzie z masą śmietankową i konfiturą owocową) | jednopalnikowa

  4. Pingback: Tarta manNi z masą śmietankową i konfiturą owocową | jednopalnikowa

  5. Pingback: Budyń waniliowy | jednopalnikowa

  6. Pingback: Francuskie tosty | jednopalnikowa

  7. Pingback: Kruche ciasteczka | jednopalnikowa

  8. Pingback: Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s