Twaróg

twaróg

Biały ser… doskonały zarówno do naleśników, makaronu z cukrem czy własnych konfitur, jak i na kanapki;)

SKŁADNIKI:

– 2 litry mleka

– 800 ml śmietanki 30%

– 2 szklanki śmietany

– 2 szklanki zsiadłego mleka

– 6 jajek

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzać, kiedy zacznie się gotować, dodać śmietankę, śmietanę, zsiadłe mleko i – mieszając – rozbełtane jajka. (Można zamiast jednego kurzego jajka dać ok. 4 przepiórczych.) Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając ok. 30 minut. Kiedy ser się zetnie, delikatnie przelać przez duży i mocny (dwie, trzy warstwy) kawałek gazy. (Ja układam gazę na sitku.) Kiedy już cały ser jest w gazie, związać na górze, powiesić nad zlewem (albo jakąś miską) i zostawić na noc (ok. 12 godzin). Jeśli chcemy go wykorzystać jako farsz do naleśników, dobrze dodać troszkę śmietany i cukru waniliowego lub cynamonowego;)

Advertisements

9 thoughts on “Twaróg

  1. Pingback: Konfitury | jednopalnikowa

  2. Pingback: Naleśniki z własnym twarożkiem i sosem waniliowym | jednopalnikowa

  3. Pingback: Faszerowane awokado | jednopalnikowa

  4. Pingback: Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli | jednopalnikowa

  5. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s