Ćwikła

Ćwikła jest doskonałym dodatkiem zarówno do wędlin, jak i drugich dań;)

SKŁADNIKI:

– obrane buraki

– chrzan ostry

– sos chrzanowy

– śmietana

– kilka kropli cytryny

– cukier

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Gotować buraki w osolonej wodzie ok. 40 – 45 minut, aż zmiękną. Odlać wodę. Ja ubijam je jak ziemniaki na miękkie purée, ale można też – po ostygnięciu – zetrzeć buraki na tarce. W osobnym naczyniu połączyć odrobinę ostrego chrzanu, łyżkę sosu chrzanowego i łyżeczkę śmietany, a potem dodać powstały chrzanowo-śmietanowy sos do buraków. Po wymieszaniu skropić piętką cytryny, dodać troszkę cukru, soli i pieprzu. Idealny dodatek do kotletów mielonych czy zrazów wołowych😉

Reklamy

2 thoughts on “Ćwikła

  1. Pingback: Kotlety mielone | jednopalnikowa

  2. Pingback: Zrazy wołowe zawijane z korniszonem, grzybami, boczkiem i musztardą francuską | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s