Potrawka z żołądków

żołądki

Większość ludzi się dosyć krzywi na nazwę „żołądki”, tymczasem potrawka z owych to zdrowe, tanie i – jeśli umiejętnie przygotowane – naprawdę pyszne danie. Cały sekret potraw z podrobów polega na ich dobrym wypłukaniu i takim przyrządzeniu, by podrobami nie pachniały;)

SKŁADNIKI:

– ok. 35 żołądków drobiowych

– ocet spirytusowy, spirytus lub czysta wódka (kieliszek)

– tacka świeżej włoszczyzny – obranej i pokrojonej w kostkę

– ok. 30 dag pieczarek

– puszka pomidorów bez skórki

– wołowa kostka rosołowa

– śmietana

– mąka

– mleczko zagęszczone

– sos sojowy lub przyprawa Maggi

– suszony lubczyk

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Żołądki porządnie umyć i wykroić z nich żółte części, a potem włożyć do miski z zimną wodą i zostawić na godzinę. Następnie gotować ok. 40 minut w wodzie z octem, spirytusem lub czystą wódką, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać włoszczyznę na kolejne 30 minut i na ostatnie 10 minut gotowania dodać sól i kostkę wołową. Na patelni podsmażyć pokrojone w cienkie plastry pieczarki i wrzucić do potrawki wraz z pomidorami z puszki, sosem sojowym i suszonym lubczykiem. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Pomieszać i zabielić śmietaną z mleczkiem zagęszczonym i mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doskonałe z purée ziemniaczanym:)

*Uwaga, dania nie można mrozić!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s