Krokiet z kapustą i grzybami

Krokiety - dobre zdjęcie

Krokiet z kapustą i grzybami – znakomita przekąska, idealnie pasująca do barszczu czystego, choć można ją też zaserwować z ziemniakami i mizerią;)

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

– 2 duże jajka

– odrobina mleka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– szczypta soli

FARSZ:

– ok. 35 dag dobrej, sprawdzonej wcześniej kapusty kiszonej (najlepiej bez marchewki)

– ok. 35 dag drobno posiekanych pieczarek

– jedna pokrojona w kostkę cebula

– garść namoczonych w zimnej wodzie suszonych borowików

– kostka grzybowa

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

– masło klarowane (do podsmażenia cebuli i pieczarek)

– mąka

– rozbełtane surowe jajko

– bułka tarta

– olej (do smażenia krokietów)

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki (łącznie z kilkoma kroplami oleju) zmiksować na jednolitą, naleśnikową masę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Postarać się użyć jak najmniej masy na jednego naleśnika. Będą delikatniejsze.

FARSZ:

Gotować drobno posiekaną kapustę z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 40 minut. Podsmażyć na maśle klarowanym cebulę i pieczarki, a potem dodać je z namoczonymi borowikami i kostką grzybową do kapusty. Doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

KROKIETY:

Ułożyć farsz po lewej stronie naleśnika, nakryć go z dołu, z góry i z lewej strony ciastem i zawinąć w resztę naleśnika (tak, by całkowicie zakryć farsz ciastem). Potem panierować, czyli obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej (dokładnie w takiej kolejności) i usmażyć na oleju z obydwu stron;)

Advertisements

One thought on “Krokiet z kapustą i grzybami

  1. Pingback: Barszcz czysty z krokietem | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s