Dżem z cebuli

dżem z cebuli

Bardzo zaintrygował mnie przepis z maleńkiej książeczki „Cebula” autorstwa Bardi Carli na dżem z tego warzywa. Jednak już na wstępie byłam zmuszona zmienić niektóre składniki, więc zdecydowałam się zamieścić tu swoje własne wariacje na temat przepisu z podanej wyżej pozycji;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg obranej i pokrojonej w cienkie paski cebuli

– szklanka (200 ml) brązowego cukru

– 180 ml kremowej polewy na bazie octu balsamicznego z Modeny (Glassa all „Aceto Balsamico di Modena IGP”)

– 2 łyżki musztardy

– świeżo starta skórka z jednej pomarańczy

– garść czarnych porzeczek

– 3 maliny

– 3 wiśnie bez pestek

– oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (do podsmażenia cebuli)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę podsmażamy w garnku z grubym dnem i dusimy na małym ogniu ok. 35 minut, od czasu do czasu mieszając. W misce łączymy cukier z kremową polewą na bazie octu balsamicznego, musztardą, skórką pomarańczową i porzeczkami i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po upływie podanego czasu duszenia cebuli, wlewamy do niej powstałą kleistą maź i dusimy jeszcze ok. 35 minut, również mieszając. Wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy (zakrętka musi być koniecznie sucha) i zostawiamy do góry dnem (wekowanie) na kilka godzin, aż ostygną. Dżem ma bardzo interesujący, unikalny smak. Podawałabym go raczej do zimnych lub grillowanych mięs oraz użyła do polędwiczek wieprzowych w słodkim sosie cebulowym i słodkiej zupy z kukurydzy z kolendrą😉

Advertisements

3 thoughts on “Dżem z cebuli

  1. Pingback: Polędwiczki wieprzowe w słodkim sosie cebulowym | jednopalnikowa

  2. Pingback: Słodka zupa z kukurydzy z kolendrą | jednopalnikowa

  3. Pingback: Pieczeń wołowa w sosie winogronowo-cebulowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s