Kurczak w sosie cytrynowo-szałwiowym

kurczak w sosie cytrynowo-szałwiowym

Lekkie, wiosenne danie, bardzo proste, a równocześnie eleganckie, choć przede wszystkim zdrowe i pyszne!;)

SKŁADNIKI:

– podwójna pierś kurczaka

– pół tacki świeżej, obranej i pokrojonej w kostkę włoszczyzny

– kostka rosołowa Knorra z pietruszką i lubczykiem

– lubczyk (suszony lub świeży)

– sok z jednej cytryny

– świeżo starta skórka jednej cytryny

– mąka

– 1/4 kostki masła

– śmietanka 12 %

– szczypta suszonej szałwii (najlepiej dobrze ubitej w moździerzu)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– sól

– pieprz

– cukier

PRZYGOTOWANIE:

Gotować pokrojonego w kostkę kurczaka w niedużej ilości nieosolonej wody (tak, by jedynie przykryła mięso) z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ok. 25 minut. Dodać włoszczyznę z lubczykiem i gotować jeszcze 20 minut, a na ostatnie 5 minut wrzucić kostkę rosołową. W osobnym garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę i podlać bulionem z kurczaka i warzyw i cały czas mieszając dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, szałwię, trochę śmietanki oraz odrobinę cukru do smaku. (Mąkę i śmietankę daję na oko tak, by sos nie był ani zbyt gęsty, ani za rzadki.)  Potem łączymy kurczaka i warzywa z sosem. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kluski śląskie😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s