Kluski śląskie

Kluski śląskie

Doskonałą alternatywą dla tradycyjnego ziemniaczanego purée są kluski śląskie. Przygotowanie ich nie jest bardzo czasochłonne, a zawsze można urozmaicić w ten sposób serwowane danie. Warto zrobić ich trochę więcej i zamrozić (mrozimy każdą osobno, a potem wkładamy wszystkie do pudełka lub torby do mrożenia). Nie wymagają rozmrażania przed gotowaniem, więc kiedy nie mamy czasu i pomysłu na obiad, mogą – polane samą nawet podsmażoną cebulką – uratować nasze żołądki i portfele przed koniecznością zjedzenia na mieście;)

SKŁADNIKI:

– ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki

– śmietana

– śmietanka 12%

– masło

– mąka ziemniaczana

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, w razie potrzeby doprawiamy solą, dodajemy łyżkę śmietany, odrobinę śmietanki i kawałek masła i ubijamy na jednolite, miękkie purée. Potem przyklepujemy je na górze, dzielimy w garnku łyżką na cztery części (przypominające kawałki pizzy), jeden przekładamy na chwilę gdzie indziej i wsypujemy w to miejsce tyle mąki, by zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Potem wszystkie cztery „części” ziemniaków wraz z mąką mieszamy i formujemy rękami zgrabną kulkę, po czym wkładamy kciuk w środek z jednej i drugiej strony, by nasze kluski przypominały wyglądem pączka z dziurką. Wrzucamy je na osoloną, wrzącą wodę z kilkoma kroplami oleju i zagotowujemy do wypłynięcia. Trzeba bardzo uważać, by ich nie rozgotować. (Proponuję stać nad nimi w gotowości z łyżką cedzakową w ręce.) Dokładnie tak samo postępujemy z zamrożonymi – od razu wrzucamy je na gotującą się wodę. Doskonale pasują do zrazów wołowych!;)

*Jeśli chcemy zaskoczyć gości delikatnością i szlachetnością naszych kluseczek, możemy zagotować nie tylko ziemniaki, ale też seler lub/i pietruszkę, a potem zrobić z nich warzywne purée i dalej postępować tak, jak w przepisie;)

Reklamy

8 thoughts on “Kluski śląskie

  1. Pingback: Kurczak w sosie cytrynowo-szałwiowym | jednopalnikowa

  2. Pingback: Gulasz wołowy | jednopalnikowa

  3. Pingback: Wołowina z jabłkami i pomidorami | jednopalnikowa

  4. Pingback: Polędwiczki wieprzowe w słodkim sosie cebulowym | jednopalnikowa

  5. Pingback: Pieczeń wołowa w sosie winogronowo-cebulowym | jednopalnikowa

  6. Pingback: Bitki wieprzowe | jednopalnikowa

  7. Pingback: Zrazy wołowe zawijane z korniszonem, grzybami, boczkiem i musztardą francuską | jednopalnikowa

  8. Pingback: Stek w sosie pieczarkowo-porowym | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s