Moskole

Moskole
„[…] Zalecoł się zalecoł

moskol z masłem obiecoł…
a kie posła za niego
to jej nie doł nicego […]  Skorusa „Na góralską nutę”

Jednym z tradycyjnych góralskich dań są moskole, czyli placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Są lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych placków. Idealnie sprawdzają się nawet na eleganckich przyjęciach;)

SKŁADNIKI:

– 0,5 kg ziemniaków

– 25 dag mąki

– rozbełtane surowe jajko

– ok. 3 łyżek zsiadłego mleka

– śmietana

– łyżka masła

– sól

– pieprz

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie ok. 25 minut (dobrze, żeby były trochę rozgotowane). Odlewamy wodę i łączymy je ze śmietaną, masłem i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą, gęstą masę – delikatne purée. Dodajemy mąkę, jajko, zsiadłe mleko, pieprz i – jeśli potrzeba – trochę soli, mieszamy i formujemy w rękach małe zgrabne placuszki. Podsmażamy na maśle klarowanym z obydwu stron. W wielu góralskich karczmach moskole podawane są z masełkiem czosnkowym, ale wspaniale pasuje do nich także zwykła śmietana;)

Advertisements

2 thoughts on “Moskole

  1. Pingback: Sos z kurek | jednopalnikowa

  2. Pingback: Masełko czosnkowe | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s