Czym bacówka bogata…

Oscypki
Bacówka – mała drewniana chatka, buchająca żarem, pachnąca wędzeniem i pełna tradycyjnych góralskich pyszności, których koniecznie, w górach będąc, trzeba chociaż raz spróbować! Uchylmy więc 
dźwiyrze i zobaczmy co jest w środku;)

OSCYPEK – najbardziej chyba rozpoznawalny góralski ser z mleka owczego. Wędzony jest ten ciemniejszy i – w przeciwieństwie do niewędzonego białego – bardziej słony. Można czasem spotkać serki o nietypowych kształtach (szczególnie przed świętami modne są baranki czy koguciki) – to tzw. redykołki. Wyrabiany od maja do września, sprzedawany do października. Najlepiej jednak smakuje ten kupiony między majem a sierpniem, bo najwięcej jest wtedy mleka owczego. Między listopadem, a kwietniem sprzedaje się pod łudząco podobnymi nazwami serki przypominające oscypki, jednak zawierają one mleko krowie, kozie lub mieszane, więc nie mają za dużo wspólnego z pierwowzorem. Trzeba też pamiętać, że nie każdy serek góralski (nawet sprzedawany w sezonie oscypkowym) posiada certyfikat. Warto się upewnić, co kupujemy. Sama nazwa „oscypek” jest od 2007 roku chroniona, a oryginalne, certyfikowane oscypki powinny ważyć od 60 do 80 dag i mierzyć od 17 do 23 cm.

BUNDZ – wspaniały góralski twaróg, cudownie chrzęszczący podczas jedzenia w ustach i odrobinę przypominający konsystencją włoską mozarellę. Pojawia się dużo rzadziej, niż oscypek, bo właściwie głównie w maju (wtedy jest zdecydowanie najlepszy). Tradycyjny bundz ma dosyć mdły, choć niepowtarzalny, smak. Można jednak dostać również bundz solony.

ŻENTYCA – pochodna oscypków i bundzu, ser (nie serwatka!) zbierający się na wierzchu „podczas podgrzewania serwatki pozostałej po wytrąceniu bundzu”*. Powstaje z mleka owczego ściętego podpuszczką. Dostaniemy ją w bacówce w góralskim czerpaku (jeszcze w dzieciństwie w takim – wielokrotnego użytku – ją pijałam). Przypomina w smaku połączenie bardzo intensywnego zsiadłego mleka z maślanką. Warto to przeżyć;)

BRYNDZA PODHALAŃSKA – ser podpuszczkowy również z owczego mleka, o konsystencji serków do smarowania chleba. „Bryndza podhalańska jest pierwszym polskim produktem spożywczym, który został zarejestrowany jako regionalny przez Komisję Europejską. W Unii Europejskiej może być wytwarzany tylko w określonym przez dokument regionie Polski”*.

Samo zwiedzenie bacówki jest punktem obowiązkowym dla każdego przybyłego na Podhale gościa nawet, jeśli nie wszystkie wytwarzane w niej specjały przypadną mu do gustu;)

Reklamy

4 thoughts on “Czym bacówka bogata…

  1. Pingback: Bryndzowe kluski | jednopalnikowa

  2. Pingback: Pstrąg smażony na maśle | jednopalnikowa

  3. Pingback: Jednopalnikowe samosy, czyli indyjsko-góralskie pierożki z granatowym musem | jednopalnikowa

  4. Pingback: Kasza jaglana z owocowo-kakaowym musem posypana oscypkiem | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s