Na borówki…

borówka

Dosyć dezorientującą dla przyjeżdżających na Podhale może być kwestia borówek. Wyjaśnijmy więc szybko, co na Podhalu rośnie i jak się tu nazywa.

Trzy gatunki borówki występującej w Tatrach to:

BORÓWKA CZARNA – w innych częściach Polski nazywaną czarną jagodą, a przez górali po prostu borówką. To ją jadamy ze śmietaną i cukrem lub jako farsz w pierogach. To ją pijamy w mlecznych koktajlach. 

BORÓWKA BRUSZNICA – w innych częściach Polski nazywana właśnie borówką lub czerwoną borówką, a przez górali bruśnicą. Brusznica jest czerwona i robi się z niej głównie przetwory. Znakomita jako konfitura z gruszką (najlepiej w proporcjach pół na pół) – można ją podawać do mięs i smażonych oscypków zamiast żurawiny.

BORÓWKA BAGIENNA – nazywana też inaczej łochynią, bagnówką, pijanicą i durnicą. Jej owoce charakteryzują się jasnym nalotem i miąższem. Wbrew powszechnej opinii borówka bagienna nie odurza (odurza pyłek kwiatowy rosnący obok niej). Jest to owoc jadalny.

Reklamy

One thought on “Na borówki…

  1. Pingback: Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s