Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Pysznym, tanim i mało wymagającym daniem są placki ziemniaczane. Podane ze zwykłą śmietaną, mogą być wspaniałym obiadem. Doskonałe także z sosem grzybowym czy gulaszem tradycyjnym (lub słodko-kwaśnym)  – wtedy jako placki po zbójnicku;)

SKŁADNIKI:

– ok. 8 dużych ziemniaków

– 2 cebule

– 2 surowe jajka

– mąka pszenna (maks. 4 łyżki)

– sól

– pieprz

– olej

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce i odlać wodę. Potem zetrzeć do nich cebule. Dodać jajka, ugniatając i wsypać mąkę, ciągle mieszając. Dosypać szczyptę soli i pieprzu, uformować placki i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut na każdej stronie, aż nabiorą złocistego koloru. Po zdjęciu z patelni, położyć na chwilę na ręczniku papierowym, który doskonale wchłania tłuszcz;)

* Tym, którzy lubią eksperymenty i unowocześnienia klasycznych potraw gorąco polecam placuszki warzywne mojego autorstwa – stanowią pyszną warzywną alternatywę dla tradycyjnych placków!;)

Advertisements

3 thoughts on “Placki ziemniaczane

  1. Pingback: Gulasz wołowy | jednopalnikowa

  2. Pingback: Gulasz wołowy słodko-kwaśny | jednopalnikowa

  3. Pingback: Placuszki warzywne | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s