Rosół

rosół

Rosół jest dla mnie bezdyskusyjną królową zup. Smakuje fantastycznie z makaronem i kurą i jest jedną z niewielu zup, które podaje się chorym i osłabionym, by szybko odzyskali siły. Oprócz tego na bazie bulionu można zrobić prawie każdą zupę, a warzywa i gotowane mięso wykorzystać do drugiego dania (warzywa z kurczakiem do potrawki z kurczaka, gotowaną pręgę wołową np. dodać do gulaszu lub zmielić na farsz do pyz, pierogów z mięsem czy naleśników, a z włoszczyzny przygotować sałatkę jarzynową). Sam bulion można też – co od jakiegoś czasu robię – zamrozić. Lodowe bulionetki ratują życie, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na zrobienie zupy, a chcemy, żeby była smaczna i zdrowa. Poza tym mając świeżo ugotowany rosół, możemy zawsze zrobić z niego krupnik. Dodatkowo obecność rosołu w karcie menu jest znakiem, że ma sens przeglądać tę kartę dalej. Nawet jeśli nie chcemy go zamówić, uciekajmy w te pędy z restauracji, która ma zupy, ale tej jedynej nie serwuje. Nigdy nie będziemy mieć pewności z czego te pozostałe są przygotowane!;)

SKŁADNIKI

– tacka obranej i pokrojonej w kostkę świeżej włoszczyzny

– dwa udka kurczaka, trzy pałki kurczaka, pręga wołowa

– ziele angielskie

– liść laurowy

– suszony lub świeży lubczyk

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso gotować z liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem i pieprzem ok. 25 minut. Po ich upływie wrzucić włoszczyznę i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dopiero teraz posolić (solenie zawsze na samym końcu!) i wyjąć mięso oraz włoszczyznę (zgodnie z upodobaniem można wrzucić na sam koniec do zupy kawałki gotowanego kurczaka).  Dodać pieprzu do smaku i posypać pietruszką;)

Reklamy

29 thoughts on “Rosół

  1. Pingback: Zioła gwarantem wyjątkowości naszej kuchni | jednopalnikowa

  2. Pingback: Zupa cytrynowa | jednopalnikowa

  3. Pingback: Kluski lane | jednopalnikowa

  4. Pingback: Aromatyczny krem brokułowo-kalafiorowo-groszkowy | jednopalnikowa

  5. Pingback: Słodka zupa z kukurydzy z kolendrą | jednopalnikowa

  6. Pingback: Naleśniki z mięsem | jednopalnikowa

  7. Pingback: Sos pieczarkowo-śmietankowy | jednopalnikowa

  8. Pingback: Potrawka z kurczaka | jednopalnikowa

  9. Pingback: Zapiekany jarmuż w sosie cebulowym | jednopalnikowa

  10. Pingback: Sos porowy | jednopalnikowa

  11. Pingback: Zupa kurkowa | jednopalnikowa

  12. Pingback: Krem z dyni | jednopalnikowa

  13. Pingback: Papryka faszerowana z batatem | jednopalnikowa

  14. Pingback: Krem z marchwi z karmelizowaną cebulką i pomarańczową nutą | jednopalnikowa

  15. Pingback: Zupa szpinakowa | jednopalnikowa

  16. Pingback: Indyk pieczony w sosie czosnkowo-miodowo-piwnym | jednopalnikowa

  17. Pingback: Wiosenny krem z pora z orzechami | jednopalnikowa

  18. Pingback: Jednopalnikowe samosy, czyli indyjsko-góralskie pierożki z granatowym musem | jednopalnikowa

  19. Pingback: Krem serowo-cebulowy | jednopalnikowa

  20. Pingback: Faszerowane cukinie pod ciastem naleśnikowym | jednopalnikowa

  21. Pingback: Sałatka jarzynowa | jednopalnikowa

  22. Pingback: Zupa bazyliowa | jednopalnikowa

  23. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

  24. Pingback: Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką | jednopalnikowa

  25. Pingback: Zdrowa „zupka chińska” | jednopalnikowa

  26. Pingback: Krem z dyni z pomarańczą | jednopalnikowa

  27. Pingback: Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami | jednopalnikowa

  28. Pingback: Pulpety z łososia z sosem koperkowym | jednopalnikowa

  29. Pingback: Grochówka na wędzonce | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s