Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Kiedy nie wiemy czym podjąć nieoczekiwanego gościa, wyśmienite do kawy lub herbaty będą kruche ciasteczka, najlepiej podane z własną konfiturą. Same z siebie nie są prawie w ogóle słodkie, więc idealnie się uzupełniają ze słodkimi napojami. Upieczmy ich trochę, włóżmy do specjalnej, ciasteczkowej puszki i miejmy na zaś;)

SKŁADNIKI:

– ¼ szklanki cukru pudru

– 2 żółtka (lub śmietana)

– 1 ¼ szklanki mąki pszennej

– surowe jajko

– kostka Kasi do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Masło, bez podgrzewania, wymieszać mikserem ręcznym i dodawać do niego resztę składników, cały czas mieszając. (Dla uzyskania ciemnego koloru i czekoladowego posmaku możemy dodać łyżeczkę naturalnego kakao.) Ciasto ugnieść i wstawić na ok. 60 minut o lodówki. Po ich upływie wyjąć ciasto, rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykroić wzory (specjalnymi foremkami albo kieliszkiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podawać z własną konfiturą😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s