Wiosenny krem z pora z orzechami

Krem z pora

Pyszną, delikatną zupą zarówno na eleganckie przyjęcia i proszone kolacje, jak i na domowy, rodzinny obiad jest krem z pora – aksamitny, o smaku wiosny… Poniższy przepis jest całkowicie własnym, autorskim pomysłem, który się sprawdził w 100% (gdyż najpierw został przeze mnie spisany, a dopiero potem wykonany). Orzechy włoskie, dodane na końcu zamiast groszku ptysiowego, idealnie podkręcają smak, trzeba jednak dać ich bardzo niewiele, by nie zabiły smaku kremu. Wręcz dwa, trzy na talerz zupy;)

SKŁADNIKI:

własny bulion z lubczykiem

– sól (najlepiej pietruszkowa)

– pieprz

– 3 duże pory

– 1 młoda cebula

– 2 dymki (szczypiorek i cebula)

– szczypta świeżo startej skórki cytrynowej

– dwa liście bazylii cytrynowej

– śmietana 18%

– mleko

– mleczko Gostyń

– 50 g startego sera Grana Padano Riserva (lub parmezanu)

– garść orzechów włoskich

– odrobina posiekanego świeżego szczypiorku do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Na świeżo zrobionym bulionie gotować drobno posiekanego pora, cebule i dymki ok. 25 minut. Na końcu zabielić zupę śmietaną, mlekiem i mleczkiem, dosypać ser, bazylię i skórkę cytrynową i wymieszać wszystko w blenderze albo mikserem ręcznym na gęsty krem. Podawać posypaną nieznaczną ilością szczypiorku, a zamiast groszku ptysiowego, serwować z dwoma lub trzema orzechami włoskimi na porcję;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s