Wołowina z jabłkami i pomidorami

Wołowina z jabłkami

Jednym z lepszych przepisów, jakie dostałam kiedyś od moich gotujących znajomych, jest właśnie ten. Wykwintne, łatwe do przygotowania danie zachwyci gości i większości z nas sprawi ogromną radość;)

SKŁADNIKI:

– 0,5 kg polędwicy wołowej (lub jakiejkolwiek innej dobrej wołowiny)

– cebula posiekana w kostkę

– puszka pomidorów (polecam CIRIO)

– 2 jabłka (obrane, pokrojone w kostki)

– szklanka czerwonego wytrawnego wina

– 2 średnie ząbki czosnku

– sól

– pieprz czerwony

– oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE:

Usmażyć na rozgrzanej oliwie pokrojoną w kostki wołowinę do ścięcia (ok. 5 minut) i dodać sól (nie żałując, wołowina lubi sól). Dodać cebulę i wyciśnięty czosnek i smażyć ok. 15 minut. Dolać wino, puszkę pomidorów i dusić wszystko razem ok. 30 minut. Na końcu dodać jabłka, doprawić całość czerwonym pieprzem, jeśli trzeba, to jeszcze dosolić i dusić ok. 10 minut. Znakomite z kluskami śląskimi🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s