Pesto

Pesto

Sos pesto – cudowny, delikatny, zielony, elegancki i pyszny. Zawiera jedne z najdroższych orzechów – orzeszki piniowe, ale warto go raz na jakiś czas zrobić i zachwycić gości. Doskonały do makaronu penne, jako danie główne, ale można go też jeść na kanapkach (koniecznie z własnego chleba) albo dodać do własnej pizzy. Poniższy przepis jest wynikiem lektury wielu internetowych przepisów na pesto oraz moich własnych wariacji na jego temat;)

SKŁADNIKI:

– 2 doniczki bazylii

– 0,5 doniczki bazylii cytrynowej

– 2 ząbki czosnku

– 35 g orzeszków piniowych

– 180 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)

– pieprz

– 10 dag startego sera Grana Padano Riserva lub parmezanu (Grana Padano Riserva jest tańszy i też bardzo dobry, jednak jeśli przygotowujemy pesto wegetarianom, podajmy parmezan – Grana Padano Riserva to ser podpuszczkowy)

PRZYGOTOWANIE:

Zerwać wszystkie liście bazylii, umyć i osuszyć. Połowę orzeszków piniowych uprażyć na suchej patelni. Osuszone liście drobno posiekać. W moździerzu zgnieść surowe i prażone orzeszki piniowe i dodać do bazylii. Wsypać tarty ser, wyciśnięty czosnek, dwie krople oliwy i wymieszać mikserem ręcznym albo w blenderze. Do powstałej masy dodawać stopniowo oliwę do końca i posypać szczyptą pieprzu. Gotowe pesto przelać do słoiczka i podlać oliwą. Może stać w lodówce do miesiąca. Oprócz tego sos nadaje się do mrożenia (źródło*)😉

Reklamy

4 thoughts on “Pesto

  1. Pingback: Domowa pizza | jednopalnikowa

  2. Pingback: Faszerowane awokado | jednopalnikowa

  3. Pingback: Zupa szpinakowa | jednopalnikowa

  4. Pingback: Zupa bazyliowa | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s