Poniższy przepis pochodzi z kulinarnego bloga „Kwestia Smaku” i oryginalnie jest przepisem na sześć pizzerinek. Udało mi się jednak z niego zrobić jedną pizzę. Musiałam tylko zmienić trochę proporcje, ale wyszło znakomicie. Pizza jest jedną z tych świetnych potraw, które za każdym razem można zrobić z innymi dodatkami i dawać to, co się lubi i na co się ma w danej chwili ochotę, więc mój przepis na farsz jest zupełnie niezobowiązujący;)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
– 30 dag mąki pszennej
– 1 opakowanie droższy suszonych (7 g)
– 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)
– łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
FARSZ:
– 80 g startej mozzarelli
– połowa średniego, pokrojonego w plastry pomidora
– 50 g startego sera Grana Padano Riserva (lub parmezanu)
– jedna duża, pokrojona w cieniusieńkie plastry pieczarka (krojona cała wzdłuż, bez oddzielania kapelusza od nóżki)
– kilka liści świeżej bazylii
– szczypta ziół prowansalskich
– szczypta suszonego oregano
– szczypta suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Połączyć mąkę, drożdże, sól, ciepłą wodę i oliwę w misce i dobrze wymieszać. Potem wyrabiać ciasto ok. 15 minut, aż przestanie się kleić (jeśli trzeba, podsypać trochę mąką) i zostawić pod materiałowym przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po ich upływie przełożyć ciasto na stolnicę i formować z niego rękami (nie używając wałka!) spód pizzy. Potem włożyć go do rozgrzanego piekarnika (prodiża albo garnka, który piecze), rozsmarowując na nim cienką warstwę sosu pomidorowego i posypując serami. Na górę dać pieczarki i pomidory, suszone zioła, a sam wierzch ozdobić liśćmi bazylii. Piec ok. 10 minut do zarumienienia się brzegów. Polecam podanie pizzy w towarzystwie dwóch sosów, które goście/domownicy będą sobie mogli sami nałożyć: sosu pomidorowego (użytego do pizzy) i domowego pesto😉
Pingback: Sos pomidorowy do pizzy | jednopalnikowa
Pingback: Pesto | jednopalnikowa