Sos pomidorowy do pizzy

Będzie to chyba najprostszy przepis na całym blogu, ale ostatecznie liczy się efekt końcowy. Znakomity, delikatny pomidorowy sos z włoskim akcentem jest idealny do każdej  domowej pizzerinki, pizzy czy zapiekanki. Chociaż, w upalne dni, podany z makaronem penne i liściem świeżej bazylii może też rozwiązać kwestię obiadu;)

SKŁADNIKI:

– pomidory w puszcze (1 opakowanie)

– garść suszonej bazylii

– garść ziół prowansalskich

– garść suszonego oregano

– garść świeżej, posiekanej bazylii

– sól

– cukier

– oliwa z oliwek (lub olej rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE:

Wlać do garnka kilka kropli oliwy, a kiedy się podgrzeje, przelać zawartość puszki z pomidorami. Dodać bazylię, zioła prowansalskie i oregano i dosolić do smaku i dodać łyżeczkę cukru. Gotować ok. 5 minut. Sos jest doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno;)

Reklamy

4 thoughts on “Sos pomidorowy do pizzy

  1. Pingback: Domowa pizza | jednopalnikowa

  2. Pingback: Brokuły w cieście | jednopalnikowa

  3. Pingback: Bazyliowo-czosnkowo-serowe paluchy pizzowe | jednopalnikowa

  4. Pingback: Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s