Sos z kurek

Sos kurkowy

Będzie to jeden z tych zupełnie nieautorskich i niezmienianych przeze mnie przepisów, który znalazłam kiedyś w internecie i który zawsze sprawdza się idealnie. Najlepszy oczywiście ze świeżych kurek (jeśli zrobimy go z mrożonych, sosu nie będzie już można zamrozić). Doskonały zarówno do kurczaka, jak i cielęciny. Bardzo polecam podawanie z nim moskoli – ich „chłopskość”  (być może wbrew pozorom) znakomicie uzupełnia się z elegancją i wykwintnością sosu z kurek;)

SKŁADNIKI:

– 300 g kurek

– średnia posiekana cebula

– 2 łyżki masła

– szklanka domowego bulionu (albo pięć własnych mrożonych bulionetek)

– 0,5 szklanki śmietany 30%

– łyżka mąki

– sól

– masło klarowane

PRZYGOTOWANIE:
Kurki dokładnie umyć i osuszyć. Większe pokroić, malutkie zostawić w całości. Podsmażyć na maśle klarowanym cebulkę ok. 5 minut. Dodać kurki i bulion i gotować ok. 15 minut. Potem zabielić śmietaną z mąką i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec posolić do smaku. Podawać z kleksem śmietany;)
Reklamy

2 thoughts on “Sos z kurek

  1. Pingback: Zupa kurkowa | jednopalnikowa

  2. Pingback: Góralskie babeczki z ciasta francuskiego z musem kurkowym, oscypkiem i czarną porzeczką | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s