Kluski lane

Kluski lane

Kluski lane są idealnym dodatkiem do zup. Poniższy będzie jednym z najprostszych przepisów. W dodatku prawdziwe gospodynie z długoletnim stażem złapią się pewnie za głowę, że w składnikach nie ma jajek. Jednak, trochę przez przypadek, wyszły mi pyszne i delikatne lane kluseczki, więc spieszę się podzielić i taką recepturą;)

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki pszennej

– woda gazowana

– mleko

– sól

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę podlać wodą tak, by uzyskać kleistą, wodnistą breję, przylepiającą się do palców. Wsypać szczyptę soli i wymieszać. W garnuszku zagotować mleko i do gotującego się wylewać masę porcjami (ja to robiłam palcami, by uzyskane kluski nie były zbyt duże). Gotować kilka minut, aż z masy zrobią się kluski. Wyjąć łyżką cedzakową. Doskonałe zwłaszcza do zupy cytrynowej, pomidorowej i rosołu😉

Advertisements

4 thoughts on “Kluski lane

  1. Pingback: Zupa cytrynowa | jednopalnikowa

  2. Pingback: Zupa kalarepkowa | jednopalnikowa

  3. Pingback: Krem z marchwi z karmelizowaną cebulką i pomarańczową nutą | jednopalnikowa

  4. Pingback: Zupa szpinakowa | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s