Zupa cytrynowa

zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa to jedna z tych zup, którą najlepiej na świecie przyrządza jedna z moich cioć. Kiedy otrzymałam na nią przepis, byłam najszczęśliwszą osobą pod żółtym jak cytryna słońcem!;)

SKŁADNIKI:

własny bulion

– jedna cytryna

– śmietana

– sól

– cukier

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ugotować rosół z lubczykiem na mięsie i warzywach i odcedzić warzywa oraz mięso. Cytrynę porządnie umyć i ściąć z niej skórkę. Robić to bardzo starannie i jak najcieniej – ścinać samą żółtą warstwę. Ściętą skórkę zalać niedużą ilością gorącej wody (bez żadnych dodatków) i gotować ok. 20 minut. Po ich upływie wyjąć łyżką cedzakową skórkę cytryny i samą wodę przelać do przygotowanego wcześniej bulionu, zagotować wszystko razem, wycisnąć sok z obranej cytryny (dodawać stopniowo, próbując), zabielić śmietaną, wsypać trochę cukru i odrobinę pieprzu. Smakuje idealnie z własnymi kluseczkami😉

Reklamy

One thought on “Zupa cytrynowa

  1. Pingback: Kluski lane | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s