Aromatyczny krem brokułowo-kalafiorowo-groszkowy

Krem brokułowy

To – kolejny już – mój zupełnie autorski przepis. Aromatyczny, słodkawy krem warzywny wyśmienity na długie, jesienne, dżdżyste popołudnia;)

SKŁADNIKI:

własny bulion

– pół tacki świeżej włoszczyzny

– brokuł

– kalafior

– puszka zielonego groszku

– śmietana

– mleko

– filiżanka startego sera Grana Padano Riserva (lub parmezanu)

– ząbek czosnku

– kminek mielony

– garam masala

– galgant

– suszony imbir w proszku

– suszony cynamon w proszku

– starta skórka jednej cytryny

– starta skórka jednej pomarańczy

– 2 goździki

– ziarno kardamonu

– sos sojowy

– sól (najlepiej pietruszkowa)

– pieprz kolorowy

– cukier

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojoną w kostkę włoszczyznę, brokuła, kalafiora i odcedzony groszek gotować ok. 20 minut na własnym bulionie. Po ich upływie wymieszać zupę ze śmietaną i mlekiem w blenderze lub mikserem ręcznym na gęsty krem. Dodać starty ser, goździki, kardamon, garam masala, szczyptę kminku, galgantu, imbiru i cynamonu, starte skórki cytryny i pomarańczy, sos sojowy, odrobinę cukru, pieprzu i dosolić do smaku. Gotować jeszcze ok. 5 minut trzymając przez ten czas w zupie czosnek na wykałaczce. Krem idealnie komponuje się z groszkiem ptysiowym;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s