Kwaśnica na wędzonych żeberkach

kwaśnica
Kwaśnica to jedna z najbardziej charakterystycznych góralskich potraw, niebędąca znanym nam z pozostałych części Polski kapuśniakiem. Jednak ile artykułów o różnicy między kwaśnicą a kapuśniakiem, tyle rozmaitych – nierzadko rozbieżnych – informacji. Na jednym portalu dowiemy się, że kwaśnicę robi się tylko na baraninie, a zupę podaje się klarowną, bez pływającej w niej kapusty. Na innym, że do kwaśnicy nie wolno dodawać włoszczyzny, gdyż przestanie kwaśnicą być. Ja jednak „ze smaku”, dosyć wnikliwego „wywiadu środowiskowego” (góralska rodzina, w której wszystkie panie gotują wspaniale i tak od pokoleń ) oraz obserwowania kwaśnic w najlepszych zakopiańskich karczmach powiedziałabym, że kwaśnica jest bardziej kwaśna, niż kapuśniak, do którego w przeciwieństwie można dodać też słodką kapustę czy pomidory, oraz że zawsze gotujemy ją na czymś wędzonym (podczas gdy kapuśniak można przygotować już na wywarze z kiełbasy). W niektórych naprawdę wzorcowych góralskich karczmach (i domach) serwują ją z kapustą, w innych jest klarowna. Najważniejsze, żeby była kwaśna, wyraźna, na bazie jakiejkolwiek wędzonki i zawierała suszone grzyby. Poniższy przepis jest moim własnym – taka kwaśnica smakuje mi najbardziej i najbardziej też przypomina mi tradycyjną góralską. Można oczywiście zrezygnować z kostek, jednak podkręcają smak. Cielęce żeberka można też zastąpić większą liczbą żeberek wędzonych albo wędzonym boczkiem. Ja proponuję ich użyć, bo łagodzą i uszlachetniają smak. Wszystko zależy też od kapusty. Nigdy nie kupujmy do zup czy bigosów takiej, jakiej nie zjedlibyśmy samej. Dodatkowo polecam zaserwowanie kwaśnicy w chlebku – w wielu piekarniach można go tanio (okolice 3 zł)  zamówić;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg kapusty kiszonej pokrojonej drobno

– 1 kg żeberek wędzonych wieprzowych

– 30 dag żeberek cielęcych

– garść namoczonych suszonych grzybów (polecam podgrzybki)

– 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

kminek

– 2 ziela angielskie

– 5 ziarenek czarnego pieprzu

– 3 liście laurowe

– majeranek

– 3 kostki rosołowe „Bulion na  żeberkach” Winiary

– łyżeczka cukru

– w razie chęci i możliwości na każdą porcję wydrążony, specjalnie pieczony chlebek, w którym można podać zupę

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka gotować z namoczonymi suszonymi grzybami, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem ok. 45 minut. Dodać kapustę, kminek i kostki rosołowe i gotować jeszcze ok. 30 minut (na ostatnie 15 minut wrzucić ziemniaki). Dosłodzić łyżeczką cukru, a w razie potrzeby rozwodnić (wszystko zależy od kapusty). Wyjąć żeberka z kwaśnicy – cielęce w tym momencie skończą już swój udział w tym przepisie. Z wieprzowych wędzonych natomiast wyciąć samo mięso i wrzucić do zupy i pogotować jeszcze 3 minuty. Żeberka z kośćmi bardzo malowniczo wyglądają, jednak jedzenie ich robi się trochę skomplikowane, zwłaszcza kiedy podajemy zupę w chlebie;)

Advertisements

One thought on “Kwaśnica na wędzonych żeberkach

  1. Pingback: Czosnianka | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s