Tarcik śmietankowo-owocowy

tarcik

W poszukiwaniu smaku, który miałam w głowie i odkrywając po drodze cukier migdałowy (pakowany tak samo jak wanilinowy), udało mi się niespodziewanie stworzyć dokładnie taką tartę, jaką sobie wymarzyłam – lekką, prostą i pyszną! Oczywiście namawiam, by wykorzystać w niej własne domowe konfitury!;)

SKŁADNIKI:

NA SPÓD:

– ¼ szklanki cukru pudru

– 2 żółtka (lub śmietana)

– 1 ¼ szklanki mąki pszennej

– 2 op. cukru migdałowego

– 3 krople olejku migdałowego

– surowe jajko

– kostka Kasi do pieczenia

NA WIERZCH:

– 1 op. cukru migdałowego

– 2 op. cukru wanilinowego

– 3 śmietanki 30%

– 3 łyżki żelatyny

– 1 op. serka mascarpone

– własna konfitura (użyłam truskawkowo-czarno-porzeczkowo-wiśniowo-malinowej i takie też smaki polecam)

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD:

Masło, bez podgrzewania, wymieszać mikserem ręcznym i dodawać do niego resztę składników, cały czas mieszając. Ciasto ugnieść i wstawić na ok. 60 minut o lodówki. Po ich upływie wyjąć ciasto, rozwałkować, uformować z niego koło lub kwadrat i wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 11 minut (aż stanie się lekko przyrumienione). (Przed upieczeniem dobrze je troszkę ponacinać na wierzchu widelcem.)  Wyjąć i ostudzić.

WIERZCH:

Wlać 3 śmietanki do głębokiego naczynia i ubić mikserem ręcznym. Odlać szklankę i zagotować w rondelku. Zdjąć z gazu, dodać (jedynie do podgrzanej właśnie śmietanki) 3 łyżki żelatyny i dobrze wymieszać. W międzyczasie dodać do reszty (zimnej) ubitej śmietanki serek mascarpone, 2 cukry wanilinowe, cukier migdałowy i śmietankę z żelatyną i ubić na jednolitą masę.

Rozprowadzić po całym ostygniętym kruchym spodzie. Po 5 minutach położyć na górze konfiturę. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Wyjąć, odczekać co najmniej godzinę i podawać z najlepszą świeżo parzoną herbatą;)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s