Chipsy kalarepkowe

Chipsy kalarepkowe

 

Własne chipsy – zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Robi się je przeważnie z marchewki, słodkich ziemniaków czy buraków, więc czemu nie spróbować też z kalarepki? Takie sobie wymyśliłam, spróbowałam zrobić i wyszły!;)

SKŁADNIKI:

– 4 obrane pocięte w cienkie plastry kalarepki

– ok. 8 – 10 liści drobno posiekanego świeżego lubczyku

– ok. 8 – 10 liści drobno posiekanej świeżej bazylii

– sól pietruszkowa (może być też selerowo-koperkowa albo morska)

– oliwa z oliwek

– kilka kropli cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Plastry kalarepki ułożyć na blasze w piekarniku, w prodiżu lub garnku do pieczenia. Posypać świeżymi ziołami, odrobiną soli pietruszkowej (tak, by każdy plasterek miał jej odrobinę na sobie) i lekko spryskać całość oliwą z oliwek. Piec ok. 20 – 25 minut. Pod sam koniec pieczenia skropić kilkoma kroplami cytryny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, idealne do piwa. Podawać z dipem koperkowo-ogórkowym😉

Reklamy

3 thoughts on “Chipsy kalarepkowe

  1. Pingback: Dip koperkowo-ogórkowy | jednopalnikowa

  2. Pingback: Chipsy jarmużowe | jednopalnikowa

  3. Pingback: Sos serowy | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s