Tzatziki (τζατζίκι)

Grecka kuchnia to przede wszystkim prostota, świeże warzywa, owoce morza, ryby i mięso (np. wspaniała kozina). Poniżej podaję przepis na jeden z najłatwiejszych i najbardziej charakterystycznych sosów greckich – tzatziki, czyli jogurtowo-ogórkowo-czosnkowy dip. Jest doskonały do grillowanych mięs oraz frytek;)

SKŁADNIKI:

– 440 g jogurtu greckiego

– 2 średniej wielkości ogórki zielone

– 1 lub 2 ząbki czosnku

– sól

– pieprz

grecka przyprawa do tzatzików

PRZYGOTOWANIE:

Przelać jogurt do miski, odlać wodę. Zetrzeć na tarce dwa obrane ogórki, odlać z nich wodę i połączyć z jogurtem. Dodać w miarę uznania ząbek lub dwa wyciśniętego czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Podawać schłodzone;)

Reklamy

4 thoughts on “Tzatziki (τζατζίκι)

  1. Pingback: Souvlaki (Σουβλάκι) | jednopalnikowa

  2. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

  3. Pingback: Wrap w greckim stylu | jednopalnikowa

  4. Pingback: Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s