Rosół wołowy z wiedeńską wkładką

Rosół wiedeński

Rok temu  w Austrii, siedząc w kawiarni obrotowej Wieży Dunajskiej i podziwiając obłędny widok na panoramę Wiednia, zamówiłam klare Rindsuppe mit Wiener Einlage, czyli rosół wołowy z wiedeńską wkładką. Interesował mnie sam rosół, więc próbowałam dopytać kelnerki czym jest tajemnicza „Einlage”, jednak w odpowiedzi usłyszałam, że „Einlage to Einlage”. Ryzyko się opłaciło, bo intrygująca wkładka była niczym innym, jak makaronem naleśnikowym, czyli… pociętymi w wąskie paski naleśnikami. Połączenie słonego, intensywnego smaku zupy z delikatnym naleśnikiem okazało się wyborne. Zupa ta często chodziła mi po głowie, aż wreszcie postanowiłam się z nią zmierzyć. Wyszła znakomita, więc dzielę się przepisem!;)

SKŁADNIKI:

NALEŚNIKI:

– 2 duże jajka

– odrobina mleka

– woda mineralna naturalnie gazowana

– mąka pszenna

– odrobina oleju

– lubczyk suszony

– sól pietruszkowa (może być też selerowo-koperkowa albo zwykła)

– szczypta pieprzu

ZUPA:

– ok. 35 dag pręgi wołowej

– ok. 20 dag udźca wołowego

– kość wołowa do smaku lub szponder

– garść mrożonej włoszczyzny

– 2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki

– 1 cebula

– świeży lubczyk

– suszony lubczyk

– kostka rosołowa wołowa

– szczypiorek

– ziele angielskie

– liść laurowy

– pieprz

– sól

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI:

Wszystkie składniki (łącznie z kilkoma kroplami oleju) zmiksować na jednolitą, naleśnikową masę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Postarać się użyć jak najmniej masy na jednego naleśnika. Będą delikatniejsze. Potem zwinąć gotowe naleśniki w rulony i kroić wąskie paski.

ZUPA:

Mięso z kością, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz gotować ok. 25 minut. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę (pokrojoną w ćwiartki, wrzuconą razem z łupinami), świeży i suszony lubczyk i gotować kolejne 20 minut. Na ostatnie 5 minut dosypać sól do smaku i wrzucić kostkę rosołową. Odcedzić warzywa i mięso, podawać jako klarowny bulion z makaronem naleśnikowym, posypany świeżo posiekanym szczypiorkiem. Zupa doskonała również dla chorych i przeziębionych;)

Reklamy

5 thoughts on “Rosół wołowy z wiedeńską wkładką

  1. 😉 Nieskromnie powiem, że i ja zjadłam go z wielkim smakiem. Taki cięższy i troszkę szlachetniejszy od zwykłego (drobiowo-wołowo-warzywnego) rosołu, a te nalenie w środku – omniamomniamomniam! 😀 Polecam gorąco. Szczypiorek na górze też fajnie doprawia 😉

  2. Pingback: Naleśniki z mięsem | jednopalnikowa

  3. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

  4. Pingback: Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s