Krem pomidorowo-serowy z bazylią

krem pomidorowo-serowy

Zupa pomidorowa ma wielu adoratorów, którym w łatwy sposób można jej przygotowaniem sprawić ogromną radość. Żeby jednak nie podawać wiecznie tej samej (choć niezawodnej) pomidorowej, dobrze mieć w zanadrzu jakieś jej warianty i odmiany. Dziś proponuję pomidorowo-serowy krem z bazylią – idealna zupa na przyjęcia, a do tego bardzo łatwa do zrobienia i przede wszystkim pyszna!;)

SKŁADNIKI:

– 2 puszki pomidorów krojonych (polecam Pudliszki)

– 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę (ze skórką)

– szklanka czerwonego półwytrawnego wina (lub 6-7 mrożonych kostek)

– szklanka bulionu (lub 6-7 mrożonych kostek)

– ok. 30 dag pokrojonego w kosteczkę dag sera Tomme du Pays Basque

– ok. 10 dag pokrojonego w kosteczkę sera pleśniowego Delikate Blue niebieski (dostępny w Biedronce, bardzo polecam)

– 2 kostki rosołowe Knorra z pietruszką i lubczykiem lub bulion cielęcy

– kilka kropli mleka

– garść świeżej, umytej i pokrojonej bazylii

– suszona bazylia

– suszone oregano

– sól

– pieprz

– łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory z małą ilością wody, winem i bulionem gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać kostki, mleko, sery ze świeżym pomidorem i bazylią, suszone zioła, pieprz, cukier i sól do smaku i dolać trochę wody. Gotować jeszcze 10 minut, mieszając. Na końcu zmiksować wszystko. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli mamy w domu pałeczki kukurydziane, możemy je pokruszyć do zupy – natychmiast się rozpuszczą, dodając bardzo ciekawy, unikalny aromat!;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s