Słodka zupa z kukurydzy z kolendrą

Zupa z kukurydzy

Słodka zupa z kukurydzy z kolendrą, to mój kolejny autorski pomysł na wykorzystanie dżemu z cebuli. Oczywiście w razie jego braku można też podjąć się zrobienia zupy, jednak wspomniany składnik dodaje bardzo unikalny słodko-kwaśny aromat!;)

SKŁADNIKI:

– 3 puszki kukurydzy (3 x 340 g)

– 3 średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki

– 2 łyżki dżemu z cebuli

– garść orzeszków ziemnych, zwanych fistaszkami

– 4-5 pałeczek kukurydzianych

– mała doniczka kolendry

– 2 szklanki bulionu

– ząbek czosnku

– liść laurowy

– ziele angielskie

– sos sojowy

– curry

– imbir w proszku

– cynamon w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone ziemniaki gotować w bulionie z liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem ok. 15 minut. Dodać odcedzoną z wody kukurydzę, umytą i drobno posiekaną kolendrę, obrane orzeszki ziemne, imbir, cynamon, curry i gotować kolejne 15 minut. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie i wymieszać wszystkie składniki mikserem, dodając dżem z cebuli, połamane pałeczki kukurydziane i sos sojowy do smaku;)

Advertisements

One thought on “Słodka zupa z kukurydzy z kolendrą

  1. Pingback: Dżem z cebuli | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s